Laster Hendelser

« All Hendelser

  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Sunt for jorda, sunt for deg.

12. september 2019 @ 18:00 - 21:00

| NOK100

Kulturminnebøndenes fagseminar 2019
Huser gård, Fenstad i Akershus, torsdag 12.9 kl.18.00- 21.00

Nesbu og økobonde Trond Qvale har en stemme både nasjonalt og internasjonalt gjennom sin innsats for regenerativt landbruk. Qvale er også en av dem som er viet et helt kapittel i den ferske boka til forfatter og Nationen-kommentator Kari Gåsvatn. Vi møter dem begge sammen med annet kjentfolk på åpent kveldsseminar hos Kulturminnebøndene i Fenstad 12.september.

Fagseminaret «Sunt for jorda – sunt for deg» favner både jordbrukere, hagedyrkere, politikere, miljøvernere pluss alle andre som er bevisste på maten de spiser og hvordan den dyrkes. Seminaret tar opp til debatt livsviktige klimaspørsmål: Hvordan dyrke nok og sunn mat på en bærekraftig måte? Skal vi ha sjølråderett over vårt eget matbord? Hva er sammenhengen mellom jord, klima og helse?
Dette er spørsmål Kari Gåsvatn reiser i boka «Geriljahagen», boka som hun presenterer på seminaret. De øvrige innlederne har også en klar stemme i den offentlige debatten for å bevare mikrolivet i jorda og forankre maten i lokale landskap. To av dem har tilknytning til Nes.

Innledere
Trond Qvale har ikke så ofte vært å høre på hjemmebane selv om han er pionér innen regenerativt landbruk i Norge og blir hentet inn når fagmiljøer og politikere vil vite hvordan landbruket kan bidra til karbonlagring.
Rett fra hektiske valgdebatter kommer Eva Nordlund for å være møteleder. Også Nordlund, profilert debattleder og kommentar, kjenner folk flest bedre som tidligere programleder i Dagsnytt 18 enn fra lokal debatt på gamle hjemtrakter.

Fylkesagronom Øystein Haugerud fra Fylkesmannen i Buskerud er en god inspirator og har tidligere vært i Nes og snakket for en stor landbruksforsamling fra Akershus om levende matjord og hvordan vi bør behandle jorda for ikke å utarme den. Lise Gravemoen ved Nes landbrukskontor har skaffet han og hans kunnskap og budskap om fruktbar jord tilbake. Valdres-gartner Anders Nordrum er en annen velkjent inspirator. Han snakker varmt for kjøkkenhager/datsjar og ser kjøkkenhager som viktig matvareberedskap. Norges vel ved Henriette Vivelstad vil ha plantearven tilbake på matfatet. Rebekka Bond er prosjektleder for Norsk bonde- og småbrukarlags Matnyttig-prosjekt og et kjent navn i arbeidet med Reko-ringer.

Samarbeidspartnere
Kulturminnebøndene har stått for årlige fagseminarer gjennom de siste årene og er svært glade for lag og foreninger som har blitt med som samarbeidspartnere. På dette høstarrangementet er Nes landbrukslag og de to bygdekvinnelagene i Nes med på laget. Det samme er Norges Vel og Norsk bonde- og småbrukarlag gjennom sitt prosjekt Matnyttig. Seminaret på Huser gård 12.september en del Kulturminnedagene 2019.

Detaljer

Dato:
12. september 2019
Tid
18:00 - 21:00
Kostnad:
NOK100
Hjemmeside:
http://www.husergard.no

Sted

Presteenkesetet Huser
huservegen 128,
Fenstad, Norge 2170 Norge
+ Google Map
Telefon:
47024039
Hjemmeside:
huservegen 128,